Wednesday, 8 June 2011

Perbezaan antara 2 dunia

Salam....
nk cte cket la pasal Kenduri kahwen...
korang tau x terdapat perbezaan kenduri kawen kt melesia ngan australia??
ofkos la xsame sbb dorg sume kawen kt church...hehehe...

Ok2, sebenarnya nk cerita pasal beza kenduri kawen kt selangor/kl n sarawak/sabah...
dekat selangor/kl  kalo ade kenduri kawen, kite mst sgt teruja melihat persiapan sesuatu perkahwinan itu...contohnya,kite eksaited nk tgk pelaminnye la,nk tgk khemah yg ade langsir2 la,nk tgk makanan nye la...sng cte sume perincian tu haruslah elegan , sedap mata memandang , n ofkos harus cantik la kan...makanan harus sedap,goodies haruslah comel n pengantin itu sdiri haruslah bmekap cntik , berbaju cantik dan mempunyai kek yg sgt eksklusiv...btol x??

TP TP TP

korang pernah tgk x kduri kawen kt sarawak/sabah??
betapa bsederhana nyer mereka dari segala aspek...mereka hanya mementingkan pengantin itu sahaja...pengantin itu shj yg hanya dirai semahu2nya....tidak pada pelamin,tidak pada khemah n tidak pada makanan....mekapnya juga simple sesimple2 nyer....

JD JD JD

persoalannya :
kenapa terdapat pbezaan spt itu??
adakah adat mereka tidak spt kite??
atau mereka tiada bajet yg besar??
sesiapa yg tawu meh la share same2 yer....

psst : ini adalah secara pandangan kasar i saje....jika salah tlg btulkan....kalo sape yg tau dgn lbih lanjut terangkan la kt i yer.......

ni i bg cth gmbr yer... (ambik kt pesbuk jer...hehehe)

Di selangor / semenanjung malaysia...

Ni plak di sarawak / sabah...



Haaaaa...sudah nmpk perbezaan itu??

19 comments:

rATu kEBaYA said...

memang berbezalah... tapi yang penting masa majlis ramai tetamu yang datang.. kalau tak datang sape nak makan makanan yang ada

nabilah_2908 said...

ha'ah kan..nampak sngt beza nya...di sabah sarawak...simple je...mcm org kawin dulu2..

rasanya bukan pasal duit..mungkin faktor persekitaran...

enth la..hehe.. ;)

Ieqa Rahim said...

k.ratu : yup btol2...slalunyer tuan rumah akan buat yg terbaik utk tetamu2 yg dtg....

Ieqa Rahim said...

nabilah : tp kan nabilah,dorang pnyer hantaran pun xde la mhl sgt tau...ika rase yg penting akad nikah je,yg len blakang cte...tol x?hehehe...

bujal X said...

he~~jurang perbezaan tu sebenarnya semakin rapat~~tak lama lagi akan sama je~~

*kat bandung diorang kenduri 7 hari 7 malam tahu!ha~~

miloais said...

tak tau pun before this ada perbezaan
ingat sama jahhh ngan kat sini...

hik hik hik

Cik Ina Do do Cheng said...

Ko bila lagi? ingat jangan lupa jemput mentor ye. cik ina suka yang potong kek kat bawah tu.simple je.buat apa grand, kalau wat personal loan.kwang kwang

Ieqa Rahim said...

bujal : haaaaa....(tnganga ni)...
biar btol 7 hari 7 mlm??
bpesta btolll...
agak2 kn,org melesia leh tiru dorg x??

Ieqa Rahim said...

k.milo : xsame tau k.milo....kalo nk tau btol ke tak,jom kite reramai g trip ke sabah/sarawak....yeayyyyy....

Ieqa Rahim said...

k.ina dodocheng : kalo namenyer mentor wajib dijemput n ddk kt tmpt vip lg tau...dont worry babehhh....
ika bile?kne tggu abg lps dulu...xnk la lgkh bendul kn...heheh...(jwpn slmt)fuhhhh....
tp kn kak,rasenyer nnt nk ambk personal loan la...mane mampu lg niii...hehehe...

gedek! said...

kawin lari lagi ringkas...

Ieqa Rahim said...

pakcik gedek : hahahhahaha u makes me laugh again...hehehhe....btol2 kawen lari duit xkeluar,dpt pnt blari jela....=)

chichi said...

oh saya rasa mereka tak terdedah sangat dengan pelbagai "rasukan tnak kalah" ..lagi pon membazir la...hehehehe

Hantu Kak Limah said...

ape barang letak muke orang lain kawen....ce letak muke yang ade rambut cam yazid tu...kehh.keh..keh..ade bran....huhuhuhuhhuhuuuuuuu......

Daddy Ziyyad said...

tak tau pulak perbedaan ini...

hmmmm..kena kawin dgn org sabah/sarawak lah lepas ni,baru boleh rasai perbedaan nya...

ekekeke

Ieqa Rahim said...

hye chichi : btol 2,dorang bknnyer ape kn,nk ikut trend la katenyer...tp mbazir sgt2....biar bsederhana la spatutnyer kn....

Ieqa Rahim said...

hantu : heiheihei kawen je da nikah blom lg huhuhuhuhu.....

Ieqa Rahim said...

daddyziyyad : amboi amboi kesitu pulak ae....nnt kne piat tlinga ngan mommyziyyad bru tau...hehehe....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh mcm gitu ya..mgkin sbb adat yg berbezalah ni kot..

There was an error in this gadget

Followers