Thursday, 3 April 2014

MY DECO SWISS ROLL

Salam Khamis..

Harini nak bagitau yang aku sudah berjaya membuat swiss rolll..
seriously sedap wehhh...
macam makan black forest!
i likeeeee...
ni nak share resipi dari blog azlita masam manis..
memang komfom jadikkk...
jom layannnn..


Sumber : Everybody Eats Well in Flanders
Di alih bahasa oleh : Citarasawan

Mula-mula sediakan loyang berukuran 10 X 10 inc
Lukiskan corak zirafah di atas sekeping kertas minyak
Sapukan atau griskan loyang dengan butter
Terbalikkan kertas minyak yang telah dicorakkan tadi dan letakkan di dalam loyang
Sapukan atau griskan atas kertas minyak tadi dengan butter sehingga rata, ini bertujuan supaya corak tidak melekat pada kertas minyak apabila kertas minyak di tanggalkan
Setelah siap ketepikan

Sekarang kita mulakan proses untuk menyediakan kek
Mula-mula kita sediakan dahulu adunan coklat. Untuk memudahkan kita bahagikan adunan ini kepada 2 peringkat.

Peringkat pertama

Adunan Coklat

Bahan A
3 biji kuning telur
15 gm gula kaster
60 ml air
40 ml minyak mazola / minyak masak
75 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla
1.                  Satukan gula dan telur
2.            Pukul sehingga adunan berkrim
3.            Tambahkan esen vanilla
4.            Air dan 
5.            Minyak
6.            Pukul adunan hingga sebati
7.            Tambahkan tepung
8.            Kaup balik adunan hingga rata
9.            Ambil 2 sudu besar adunan, asingkan untuk di campurkan dengan adunan corak zirafah
Setelah siap ketepikan. Sekarang kita buat pula adunan putih telur (Bahan B) yang akan kita campurkan dengan adunan dari Bahan A. Kita juga akan sediakan Bahan C yang akan kita campurkan sekali dengan adunan Bahan A dan Bahan B

Bahan B
3 biji putih telur
50 gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar 

Bahan C
8 gm serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco
1.            Pukul putih telur hingga berbuih
2.            Kemudian tambahkan cream of tartar dan
3.            Gula kaster
4.            Pukul bahan ni dengan mixer sehingga ia jadi kental / kaku / bertanduk ( softpeak)
5.            Ambil 1/4 adunan dan masukkan di dalam adunan Bahan A yang telah kita sediakan tadi. Gaul rata dengan kaedah kaup balik.
6.            Campurkan semua baki yang selebihnya ke dalam adunan dan gaulkan dengan kaedah kaup balik sehingga ia sebati.
7.            Sekarang kita tambahkan serbuk koko dari Bahan C
8.            Tambahkan juga coklat emulco
9.            Dengan kaedah yang sama, kaup balik adunan hingga ia bergaul sempurna. Ketepikan
Selesailah proses pringkat pertama.
Sekarang kita  beralih pula pada proses peringkat ke dua. Proses untuk menyediakan adunan mencorakkan zirafah

Peringkat ke dua

Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar adunan dari Bahan A yang telah kita asingkan tadi 
1.                  Pukul putih telur bersama 2 sudu teh gula kaster sehingga kembang dan bertanduk (softpeak)
2.            Tambahkan tepung dan kaup balik adunan sehingga sebati
3.            Kemudian kita masukkan pula 2 sudu besar adunan Bahan A yang telah kita asingkan tadi. Gaul rata adunan dengan kaedah kaup balik sahaja.
4.            Masukkan adunan yang telah siap ke dalam piping bag
Sekarang boleh lah kita mulakan proses peringkat ke tiga iaitu , melakar corak atas kek dan diikuti proses penyediaan kek kita.
Sebelum itu panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170C
Ita letak pada rak bawah dan menggunakan api atas dan bawah. 
1.            Potong hujung piping bag. Paipkan atas lakaran corak yang telah kita lukiskan di atas kertas minyak tadi
2.            Setelah siap , bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 1 minit sahaja.
3.            Bila adunan dah masak, keluarkan dari oven dan tuangkan pula adunan coklat tadi
4.            Ratakan hingga ke setiap penjuru loyang
5.            Hentak-hentakkan loyang, untuk menghilangkan gelembung udara yang terperangkap didalam adunan. Bakar adunan di dalam oven pada suhu 190C selama 10 ~ 15 minit sahaja atau sehingga kek kita di masak dengan sempurna.
6.            Bila kek telah masak keluarkan dan terbalikkan kek kita tadi di atas redai dengan kertas minyak nya sekali. Jangan buka kertas minyak sehingga kek benar-benar sejuk. Bila kek telah sejuk barulah kita tanggalkan kertas minyak tersebut.
Sekarang, bolehlah kita mulakan pula peringkat ke empat.

Bahan Filling
100 gm krim putar bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
100 gm Blueberry Filling ~ jika suka
Putar krim putar bukan tenusu / Non Dairy Whipping Cream sehingga kental / kaku ( softpeak)
1.                  Letakkan kek di atas sekeping kertas minyak dengan corak zirafah di sebelah bawah
2.            Letakkan blueberry filling di atasnya dan ratakan
3.            Letakkan juga Non dairy Whipping Cream yang telah kita putar tadi
4.            Dengan berhati-hati gulung kek membentuk selinder
Balut kek dengan kertas minyak dan simpan di dalam peti ais semalaman atau paling kurang 4 jam sebelum di potong.
 So, ni beberapa gambar yang aku buat sendiri swiss roll ikut resepi kat atas ni.. 5 bintang aku bg! ceit puji diri sendiri hehehehehe :)


percubaan berjaya... corak zirafah aku dah buat, ni aku try corak cenggini lak


ni masa nak sejukkan dalam chiller .. biar semalaman lg sedapppp...

cantik dan gebusssss



yang sebelah tu my MIL punyer bahulu gulung letak blueberry filling 






Tuesday, 1 April 2014

:)

Salam Selasa ...

Actually macam ade gudnews..
tapi nak tunggu dulu..
da sah baru nak share...

macam suke sgt hati ni..
tapi tunggu dulu la..
sabar ek..
hehehehe...

P/s : Gedik tak aku Limah oiii ?? hehehehehhe ...

Friday, 28 March 2014

TERUJA

Salam Jumaat...

TERUJA SANGATTTTT
sebab blog i da canteqqqqqq...
time kaseh bebanyak la kt hantu limah yg gigih mengetok,menyimen umah baru i ni...
TERUJA sgtt... wakakakka...

opss ade habuk.. fuh fuh .. habuk da ilanggg... hahahhahhahhahahha....

Thursday, 27 March 2014

BENGANG GRRR

Salam Khamis ..

Sebenarnya takde benda nak share pon..
sebab hatiku sedang bengang sama itu hantu..
dia kata mau upgrade wa pnyer blog..
minx email siap paswed wa bg..
tp wa jengah2 takde pon..
entry die yela makin bertambah..
gerammmmm bengangg grrrr...

Siap ko limah oiiiiiii aku soh cici gigit telinga ko pulakkkk...
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ....

Wednesday, 26 March 2014

APA ITU TIROID ?

Salam Rabu ..
Today i nak share dengan u all apa itu tiroid..
Juz copy paste je la kat pak gugel .. hehe ..
Sebab kat opis bile dorang bercerita pasal tiroid, n me doesn't know wat actually benda tuh..
sadisss betol... i juz imagine dat tyroid is like tonsil.. wakakakka my bad...
Lets check it out :)

Wanita dengan kelainan kelenjar tiroid bisa melahirkan generasi yang lambat dalam merespons, mudah lelah, memiliki keterbelakangan mental dan cacat fisik. 

Menurut data dari Perkumpulan Endokrinologi Indonesia (PERKENI), 3-4 % wanita hamil mengidap kelainan kelenjar tiroid. Kasus itu merupakan kasus kelainan endokrin terbesar kedua setelah diabetes.

Tiroid adalah kelenjar kecil yang berdiameter sekitar lima sentimeter dan terletak di leher, tepat di bawah jakun. Dalam keadaan normal, kelenjar itu hampir tidak terlihat dan diraba. Namun kelenjar itu bisa menjadi besar melebihi kepalan tangan orang dewasa saat mengalami kelainan.

“Kelenjar itu menghasilkan hormon tiroid yang terdiri dari tiroksin (T4) dan triiodotironin (T3) yang berpengaruh pada suhu tubuh, pergerakan usus, denyut jantung, kekuatan otot, metabolisme lemak, karbohidrat dan protein,” jelas dr. Em Yunir, SpPD (K), sekretaris jenderal PERKENI. Kelainan terjadi ketika ketika hormon yang dihasilkan kurang atau berlebih.

Ketika tubuh kekurangan hormon tiroid (hipotiroid), metabolisme tubuh akan melambat. “Biasanya muncul gondok,” jelas Em Yunir. Sementara saat hormon tiroid berlebih (hipertiroid) akan terjadi penurunan kualitas hidup. “Ditandai dengan denyut jantung yang cepat, keringat berlebih, penurunan berat badan, hingga gangguan menstruasi.”
Kelainan lain yang terjadi pada tiroid adalah kanker tiroid, yang bisa terjadi karena pasien pernah menjalani terapi penyinaran di kepala, leher maupun dada dan faktor riwayat keturunan.

“Untuk mencegah kelainan kelenjar tiroid perlu deteksi dini agar diketahui kadar hormon tiroid dalam tubuh,” jelas Em Yunir. Deteksi dilakukan dengan mengukur kadar thyroid stimulating hormone (THS) yang memproduksi dan melepaskan T4 dan T3. Kadar THS normal adalah 1-5 mikro unit per liter.

Sedangkan cara mudah untuk menghindari kelainan kelenjar tiroid adalah dengan memastikan asupan tubuh Anda cukup mengandung yodium. Kandungan yodium, misalnya, bisa didapatkan dari garam, sayuran, ikan dan air minum. (Wiko Rahardjo)


Monday, 24 March 2014

SEPETANG DI PUTRAJAYA

Salam Isnin...
Mood black monday masih berbisa hari ni.. sebabnya rasa ngantok je ni haa...
dapat tidoq sampai tengahari kan bez..hehehehe...(dasar pemalas) hahaha...

Ok hari ini nak cite pasal semalam..
semalam i dating ngan my love husband..
feeling zaman bercintun2 gteww..

Jom layan gambar i gegedikzz :)



































Thursday, 20 March 2014

KEPUTUSAN SPM 2013

Haiiii....
rasanya belom terlambat nk ucapkan TAHNIAHHHHHHH pada semua spm candidates..
yang keputusan memberangsangkan Alhamdulillah, yang keputusan cukup2 makan jgn stress..

ni salah satu post fb from my cousin yang i nk share ngan u all.. Tahniah pada nisa .. walaupun banyak halangan dan cabaran but she did very well on her spm.. Proud of u :)


"Syukur Alhamdulillah .. hadiah utk mama n ayh ... wpun terkantoi satu ...
Thanks to my family, teachers , friends n all for your support.. sorry, just 8A..  but it is still affordable  .. walaupun sakit for almost a year last year, I believe I can do it ..n I have paid my suffering with this... Alhamdulillah .. so yg sihat2 belako, gunakn pluangmu sbaiknya..  OK babai .." #justsharingnottoshowoff.
 — with Nur Sheila and 2 others.
There was an error in this gadget

Followers